Page 4 - Aday Tanıtım
P. 4
Bu eğitim modeli ile yüksekokulumuz öğrencilerine
hem akademik hem de pratik uygulama alanlarında dona-
nımlı bir şekilde mezun olma fırsatı sunulmaktadır. Eğitim-öğretim
faaliyetlerimiz, çağın gereklerine uygun, sektöre entegre bireyler yetiş-
tirme vizyonuyla devam etmektedir.
AŞÇILIK
Yiyecek içecek, turizm sektörünün olmazsa olmazıdır ve küresel düzeyde
hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir
gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile stratejik bir sektör olarak ül-
kelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel
planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde hızla gelişmekte olan
turizm sektöründen beklentiler de artmaktadır. Buna bağlı olarak eski iş-
letmeler kendilerini yeniden yapılandırma yoluna gitmekte, kurulan yeni
işletmeler ise yoğun rekabet koşullarına direnebilecekleri tarzda pazara
girmektedir. Tarihi, coğrafi ve kültürel açıdan önemli turizm ve gastrono-
mi potansiyeline sahip olan ülkemiz, iyi planlama ve organizasyonlarla
dünya turizm pazarından daha çok pay alabilecektir. Özellikle turizmin
çeşitlenmesi ile birlikte turizmden elde edilen gelirlerin bütün yıla yayı-
lacağı ve tüm bölgelere dağılacağı öngörülmektedir. Konaklama ve tu-
rizm işletmelerinin artmasına bağlı olarak gelecekte, sektörde yoğun bir
istihdam beklenmektedir. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için ülkemize
gelen yerli ve yabancı turistlerin dünya standartlarında bir işletmecilik
anlayışıyla yönetilen tesislerde misafir edilmesi ve ağırlanması gerek-
mektedir. Aşçılık programı çağdaş yiyecek içecek işletmeciliği anlayışı
ile sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda
gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış kalifiye personel yetiştirmeyi
ve bu sayede ülkemizdeki gastronomi potansiyelinin ekonomik faydaya
dönüşmesine katkı sağlamayı amaçlanmaktadır.
Mezunların Çalışma Olanakları
Aşçılık programının yukarıda açıklandığı gibi istihdam imkânı yüksektir.
Turizm endüstrisinde konaklama işletmeleri ve seyahat acentelerinde,
yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin
mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olana-
ğına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan
mezunlar özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile
ilgili birimlerinde çalışma imkanına sahiplerdir.